Houtsoorten

In Nederland worden de meeste trappen voor nieuwbouwwoningen gemaakt van vurenhout, (vrijwel) altijd voorzien van het FSC® keurmerk. Dit betekent dat het hout uit een verantwoord bos komt en op verantwoorde wijze wordt geproduceerd. Wij gaan nog een stapje verder, want sinds juni 2018 is VIOS Trappen STIP gecertificeerd. Daarmee leveren wij alleen nog maar hout uit duurzaam & verantwoord beheerde bossen.

Wanneer u kiest voor VIOS Trappen, zullen we u alles uitleggen over onze houtsoorten en keurmerken.

Welke houtsoorten zijn mogelijk?

Vurenhout is een veelgebruikte houtsoort, maar er is nog veel meer mogelijk! Deze mogelijkheden vindt u hieronder. Wanneer u kiest voor hardhouten trappen in uw project, dan zullen wij er alle zorg voor dragen dat deze trappen tijdens het bouwproces optimaal beschermd zijn.

Onze verkoopafdeling vertelt u graag meer over de houtsoorten, keurmerken en het onderhoud. Neem hiervoor gerust even contact met ons op.

Beuken gestoomd - FSC®

Beukenhout is een hardhout soort en is één van de meest gebruikte
en bekende houtsoorten in de industrie. Het kernhout is witachtig
ot lichtbruin, nadonkerend tot licht geelbruin. Het Deense beuken is
rijwel wit van kleur, vast en hard.

Europees eiken - FSC®

Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt duidelijk af tegen het 25-50 mm brede bleekbruine spint. Kwartiers gezaagd hout vertoont karakteristieke glanzende spiegels, veroorzaakt door de brede stralen. Het hout is ringporig waardoor op het dosse vlak een vlaktekening ontstaat. Vochtgehalte 12%.

Essen - FSC®

Het hout dat wij voornamelijk gebruiken van essen is het zeer brede spint waarvan de kleur varieert van wit tot geelachtig of licht geelbruin. Vers gezaagd hout kan bovendien een rozeachtige tint vertonen. Aan het licht blootgesteld, wordt blank essen op den duur geler van kleur. Het kernhout, dat slechts bij bomen vanaf een leeftijd van circa 60 jaar of ouder voorkomt, is bruin. Essen staat bekend om zijn taaiheid. Essenhout is een hardhout soort met een vochtgehalte van ca 12%.

Esdoorn - FSC®

Europees esdoorn is een fraaie blanke houtsoort met een wit- tot crèmeachtige kleur die aan het daglicht blootgesteld lichtgeel wordt. Tussen kernhout en spint van esdoorn bestaat geen of weinig kleurverschil. Over het algemeen vertoont het hout een gelijkmatige structuur. Door een vrij scherpe begrenzing van de groeiringen is op het kwartierse vlak meestal een fijn streepdessin en op het dosse vlak een bescheiden vlampatroon waar te nemen. Esdoorn is een hardhout soort met een vochtgehalte van 12%.

Grenen - FSC®

De kleur van het verse kernhout is lichtbruin. Na verloop van tijd wordt het donkerder en varieert dan van geelbruin tot roodbruin en steekt scherp af tegen het 50-100 mm brede spint dat wit tot lichtgeel van kleur kan zijn. Grenenhout is een zachte houtsoort met een vochtgehalte van ca 12%.

Mahonie - FSC®

Sapeli mahonie - Kernhout rozerood, later tot diep roodbruin verkleurend. Het duidelijk te onderscheiden spint, dat maximaal 60-80 mm breed kan zijn, heeft een grauwroze of geelroze kleur. Het kernhout heeft vaak een mooie goudachtige glans. Sapeli is een hardhout soort met een vochtgehalte van ca 15%.

Iroko - FSC®

Vers gezaagd kernhout heeft een botergele tot bruingele kleur, soms met donkerbruine zones, nadonkerend naar goudbruin tot donkerbruin. Het lichtgekleurde spint is 50 tot 100 mm breed en duidelijk van het kernhout te onderscheiden. Iroko vertoont in uiterlijk een vage gelijkenis met teak en wordt daarom wel eens met de naam iroko-teak. Iroko is een hardhoutsoort met een vochtgehalte van 12%.

Vurenhout - FSC®

Vurenhout is afkomstig uit Europa en Noord-Azië. Het heeft een (bijna) witte tot bleek geelbruine kleur. Het is een naaldhout soort waar veel
rappen van gemaakt worden. Bij VIOS Trappen worden de meeste trappen gemaakt van vurenhout en dan met name 1 x wit gegrond.