Gaat duidelijk verder
Bij het plaatsen van een trap bent u altijd afhankelijk van de ruimte die de woning daarvoor biedt en de uitgangspunten uit het bouwbesluit. De afmetingen van het trapgat spelen daarbij de belangrijkste rol. Binnen die marges kunnen we spelen met de vorm van de trap, mits het de functie niet in de weg staat: een zo efficiënt en comfortabel mogelijke verbinding maken tussen twee verdiepingen.
Deze trap maakt aan de onderkant (aan het begin van de trap) een draai van 90 graden. De kwartdraai bestaat uit verdreven treden (aan één kant breder dan aan de andere kant). Na de draai loopt de trap recht omhoog. Onze tekenaars zorgen dat de trap altijd in het midden comfortabel beloopbaar is.
Dit is een trap die vergelijkbaar is met de onderkwart trap. Bij deze variant wordt de draai van 90 graden echter aan de bovenkant gemaakt.
Dit is de trap die de meeste ruimte inneemt. Het is een rechte trap, die vooral wordt toegepast in algemene ruimten waar veel mensen samenkomen. Om een lange trap te onderbreken, of om mensen wat rust te geven, wordt een steektrap vaak toegepast in combinatie met een bordes.
De tweekwart trap is een veel voorkomend exemplaar bij nieuwbouwwoningen: deze draait twee keer, in tegenstelling tot een trap met onderkwart en bovenkwart die maar één keer draaien. Tussen de twee kwartdraaien zit een aantal rechte treden. Bij de kwartdraaien zijn de treden verdreven: ze zijn aan de binnenkant minder breed dan aan de buitenkant.
Architecten passen deze trapvorm vaak toe om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van het beschikbare vloeroppervlak.
Een spiltrap kenmerkt zich door een centrale spil waar de treden omheen zijn gepositioneerd. Zo doet een spiltrap denken aan een wenteltrap. Deze trap neemt weinig ruimte in.